Músiques vitals…

En aquest apartat, professors del Conservatori i altres músics ens proposen una sèrie d’obres o enregistraments que han marcat la seva evolució musical.

…per Mercè Trujillo

Aquí va una pinzellada d’algunes de les músiques que m’han acompanyat i emocionat, tant com a oient com a intèrpret.

Concert per a piano de Maurice Ravel

Arturo Benedetti, piano

Philarmonia Orchestra.

Ettore Gracis, director

La primera vegada que vaig escoltar el Concert per piano de Maurice Ravel tenia 15 anys . Era la versió del gran pianista Arturo Benedetti Michelangeli i encara ara, cada cop que l’escolto, em sedueix com el primer dia.

Requiem de Tomás Luis de Victoria

The Tallis Scholars

Peter Phillips, director.

El Rèquiem de Toma Luis de Victoria és per a mi una obra cabdal de la polifonia. He tingut la sort de gaudir-la, escoltant-la i interpretant-la amb el meu grup Musica Reservata de Barcelona sota la direcció del meu estimat Peter Phillips. Un luxe!

Nota de la llista

La Passió segons Sant Joan BWV 245 de J. S. Bach

The Monteverdi Choir i els English Baroque Soloists

John Eliot Gardiner, director

La Passió segons Sant Joan de J. S. Bach, obra cabdal del barroc, és un referent per a mi. Tant aquesta passió com la Passió segons Sant Mateu o la Missa en si menor són obres que sempre m’acompanyaran. La Passió segons Sant Joan en particular vaig tenir la sort de cantar-la amb l’Orquestra del S. XVIII sota la direcció del gran Frans Brüggen. Una delícia!

My Song (ECM Records)

Keith Jarrett

Amb l’emblemàtic segell ECM Records vaig descobrir al pianista Keith Jarret i el mon del jazz: els seus concerts amb piano sol o amb el seu trio, han estat, fins ara, una companyia continua, estimada i admirada. L’àlbum “My song” del 1978 va ser l’inici d’aquest idil·li. 

Nota de la llista

Speak Low

Anne Sophie Von Otter (mezzo-soprano)

Bengt Forsberg, piano

NDR Sinfonieorchester

John Eliot Gardiner, director

Si haig d’escollir una de les cantants que més m’ha acompanyat, aquesta és, sens dubte, Anne Sophie von Otter. La seva veu em va captivar des del primer moment, quan la vaig sentir cantant les àries de mezzo de la passió segons Sant Mateu de Johann Sebastian Bach en la versió de John Eliot Gardiner. Buscant a discos Castelló altres gravacions d’ella, em vaig trobar amb l’àlbum Speak low, una altra de les col·laboracions que van fer amb J. E. Gardiner. En aquest disc es pots sentir la versatilitat de la seva veu com a intèrpret i a l’hora gaudir de cançons de Kurt Weill com My ship, Speak low o Foolish Heart. Un disc meravellós!

Les Luthier

Conèixer el grup Les Luthiers va ser descobrir l’humor en la música. Les Luthiers són, per qui encara no els conegui, un grup de músics i humoristes argentins. El seu humor es basa en la música i, la seva música es basa en l’humor. Com bé diu el nom del grup, una de les coses que fan és, no tan sols construir instruments, sinó inventar-ne de nous amb una gran imaginació i humor. Aquí van uns quants:

  • violín de lata o latín
  • lindoro o lira de asiento
  • cello de lata o cellato
  • bolarmonio (que podeu veure a l’enllaç)