MARIA CAMAHORT estrena Noös

Aquest 22 de febrer, una nova composició escrita per la professora de guitarra del Conservatori de Badalona Maria Camahort serà estrenada a Madrid, dins del Festival FIAS 2021. L’estrena serà duta a terme pel Cuarteto Bauhaus

http://www.madrid.org/fias/2021/cbauhaus.html

Nöos està formada per 5 moviments, que s’entrellacen amb els cinc moviments del Quartet per Corda n.3 de Dimitri Shostakovich.

1946 va ser un any pacífic i tranquil per Dmitri Shostakovich. Coincidint amb el final de la Segona Guerra Mundial es va estrenar la seva esperada Novena Simfonia, així que el major dels seus projectes per aquest any va ser el Quartet de Corda op.73. El missatge que destil·la el tercer quartet, des del sarcasme en el tema del primer moviment fins a les llargues i melancòliques notes de pedal al final, clarament manca de qualsevol matís alegre … més aviat sembla formular una crítica concisa a tot conflicte bèl·lic.  

Seguint el caràcter subtilment programàtic del quartet n.3 de Shostakovich, Nóos intenta oferir un contrapunt musical i conceptual a aquesta brillant però a la vegada derrotista obra. Prenent com a punt de partida els ensenyaments de Viktor E. Frankl (neuròleg, psiquiatre i filòsof d’origen jueu, supervivent de l’Holocaust i fundador de la logoteràpia), Nóos s’inspira musicalment en conceptes expressats i definits per aquesta figura clau de la teràpia existencial, en concret aquells descrits en la seva obra “L’home a la recerca de sentit”.