Mor la cantant Christa Ludwig

Christa Ludwig, mezzosoprano (1928-2021)

Nascuda a Berlín l’any 1928, aquesta cantant de timbre profund i fraseig expressiu, fou una de la millors mezzosopranos de tots els temps.

Ludwig va conrear especialment el repertori operístic de compositors centreeuropeus com ara Mozart, Beethoven, Wagner o Richard Strauss, sense descuidar altres tradicions com la francesa (Bizet) o la italiana (Verdi, Puccini). En qualsevol dels rols que encarnà va poder desplegar els seus estimables dots com a actriu.

Va col·laborar amb directors de la talla de Herbert von Karajan o Leonard Bernstein amb qui protagonitzà enregistraments antològics de les obres de Mahler, tant de les simfonies com dels cicles de cançons.

Tot i la seva intensa dedicació a l’òpera, la mezzosoprano alemanya també va conrear el Lied (Schubert, Brahms, Strauss) acompanyada sovint per l’especialista Gerald Moore, i fins i tot pel mateix Bernstein.

Christa Ludwig ens va deixar així mateix unes interessants memòries, traduïdes a diferents llengües (In my own Voice, Nova York, 1999).

Els cantants la podeu veure fent una masterclass en el DVD present en el catàleg de la  Biblioteca del Conservatori de Badalona (‘A Master Class with Christa Ludwig’ dins de 331.Ludw DVD  7590-91)

Enllaços:

https://www.youtube.com/watch?v=AQANR-xMQ0A (Masterclass)